Hoe je bewuster koopt, eet, drinkt én draagt (en er nog steeds mooi uit kunt zien)

Grote kans dat je het woord ‘duurzaamheid’ inmiddels overal om je heen hoort. En dat is niet voor niets. Waarom is het maken van duurzame keuzes in ons dagelijks leven zo belangrijk? En kun je dit doen, zonder concessies te doen in luxe, stijl of comfort? Een tipje van de sluier: het antwoord is ja.

Talita Kalloe is de founder van Soul Stores, een platform voor duurzaam leven en bewuste winkels, merken en makers. Speciaal voor LEVEN! Laat ze haar licht schijnen op duurzaamheid en mode.

De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Per jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. En onze aarde warmt steeds verder op. Als we de aarde ook voor generaties na ons leefbaar willen houden, moeten we nu iets veranderen. Het mooie is: een verandering kunnen we al teweegbrengen met de keuzes die we maken in ons dagelijkse leven. Hoe? Door bewuster te zijn van wat je koopt, eet, drinkt en draagt. Want met iedere duurzame keuze – hoe groot of klein ook – kun je impact maken. Om een voorbeeld te geven: als je drie kledingstukken minder per jaar koopt, dan bespaar je al 57 kg CO2 per jaar. Als alle Nederlanders dat zouden doen, dan is dat op jaarbasis een besparing van 970.000.000 kg CO2. Dat is evenveel als 2,1 miljoen mensen die een jaar lang vegetarisch eten.

Van bezit naar gebruik

Toch leven we – als je het mij vraagt – in een mooie tijd. We zitten in de transitie van een shift in mindset die synchroon loopt met de noodzaak om duurzamer met onze planeet om te gaan. Waar in vroegere tijden de waarde van een bezit werd gemeten aan overdaad en kwantiteit, verschuift dit nu naar eenvoud en kwaliteit. Niet alleen in onze manier van leven, maar ook in wat we kopen, gebruiken en dragen. We hechten steeds meer waarde aan immateriële zaken zoals saamhorigheid met familie en een goede gezondheid. En we denken niet meer in bezit, maar in gebruik: wat kunnen we doen om betekenis te geven met wat we in ons dagelijkse leven al hebben en gebruiken? En kun je dit ook blijven doen, zonder in te hoeven leveren op luxe, gemak en stijl?

Ja, dat kan zeker

Waar een duurzame manier van leven een aantal jaren geleden nog direct werd geassocieerd met een geitenwollen-sokken-imago, zien we vandaag de dag al een groot aanbod aan alternatieven die niet alleen toegankelijk maar ook stijlvol zijn. Van je garderobe tot aan de badkamer en van je keuken tot in de tuin. In bijna alle aspecten van ons dagelijks leven is inmiddels een alternatief te vinden die niet onderdoet aan stijl, kwaliteit en functionaliteit. 

Weg met troep

Een gemene deler in het verduurzamen van al deze segmenten in ons dagelijks leven, is het elimineren van “troep”. Denk aan kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, synthetische materialen, chemicaliën of gifstoffen. Wanneer je deze woorden achter elkaar leest, klinkt het niet meer dan logisch dat je dit niet in je mond wilt stoppen of op je huid wilt smeren. Maar tot voor kort waren weinig mensen zich bewust van het feit dat dit überhaupt in onze producten zat. Het groeiende collectieve bewustzijn zorgt voor een verandering in mindset. We denken kritischer na bij wat we eten, wat we dragen en wat we gebruiken. En dat is een heel mooi teken. 

Door zo scherp mogelijk te zijn op het beperken van kunstmatige toevoegingen in de producten die je gebruikt, kom je vaak uit op pure, natuurlijke producten. Denk aan cosmetica met natuurlijke conserveermiddelen en biologische ingrediënten, bijvoorbeeld. Op het gebied van eten en drinken kom je al snel uit op lokaal, biologisch eten en seizoensgebonden producten. Door bijvoorbeeld uit het seizoen te eten, eet je lokaal. Zo limiteer je bovendien het eten van producten die van overzee komen en bewerkt zijn om hun houdbaarheid te behouden. 

Duurzame kledingkeuzes

Ook op het gebied van kleding kun je een hoop duurzame keuzes maken. Denk aan het dragen van kleding van biologisch katoen: katoen dat niet bewerkt is met pesticiden en chemicaliën. Of het dragen van kleding dat is gemaakt van natuurlijke materialen. Zoals wol: een natuurproduct met bijzondere eigenschappen. Het reguleert je temperatuur zodat je het over bijna alle seizoenen kunt dragen. Bovendien is het zelfreinigend, waardoor je het zo min mogelijk hoeft te wassen. Ben je veganistisch, dan is Tencel een mooi plantaardig alternatief. Tencel is gemaakt van het pulp uit de eucalyptusboom en is duurzaam in de productie. Daarnaast is het een materiaal dat in kwaliteit en look-and-feel niet onderdoet aan zijde. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Aanbod groeit

Een leven omringt met mooie spullen die met zorg en liefde zijn uitgekozen, op een verantwoorde manier zijn geproduceerd, en waar geen mens of dier voor heeft moeten leiden. Het kan. Op alle facetten van ons dagelijks leven zijn inmiddels prachtige, milieuvriendelijke en natuurlijke producten te vinden die ons duurzame leven stijlvol vormgeven. En het mooie van alles: dit aanbod blijft aan terrein winnen. Het enige wat je hoeft te doen, is bewust te kijken naar welke producten in je dagelijkse leven je zou kunnen vervangen door een duurzaam alternatief. En ook niet onbelangrijk: weten waar je moet zoeken.

Winkel lokaal

Zelf heb ik een zwak voor zelfstandige, lokale winkels waar je producten vindt met een verhaal. Producten waar met hart en ziel aan is gewerkt, die je niet zomaar ergens vindt, en waarmee je betekenis geeft door het te dragen. Bijvoorbeeld omdat je er indirect een community in Nepal mee ondersteunt. Of omdat je juist niet bijdraagt aan die alsmaar groeiende textiel afvalberg.  Bovendien steun je er ook de lokale ondernemer mee, door er bewust voor te kiezen om bij hem of haar je geld uit te geven.

Maar de belangrijkste les die ik in het nastreven van een duurzame levensstijl ook heb geleerd is dit: eis niet van jezelf om alles in één keer goed te moeten doen. Stapje voor stapje is ook een stap in de goede richting. Juist door zacht te zijn voor jezelf, geef je jezelf de tijd om een positieve verandering duurzaam te laten doorwerken in jouw manier van leven. Op deze manier houd je het ook leuk voor jezelf, en creëer je een oplossing die ook op de lange termijn houdbaar is. Ook dat is duurzaamheid.

Soul Stores, Lou Oudenoord, Oudenoord 330, ruimte C.060

www.soulstores.com,  www.instagram.com/soulstores