SheFighter vecht terug

Lina Khalifeh kwam op de universiteit in haar woonplaats Amman in Jordanië een vriendin tegen vol blauwe plekken op haar gezicht. Ze werd in elkaar geslagen door haar vader en broers en stond machteloos. Het teken voor Lina, met een achtergrond in Martial Arts, om een wereldwijde movement te starten.

In haar kelder bouwde ze een kleine studio waar ze vrouwen zelfverdediging leerde. Met het felle geloof dat vrouwen nooit mishandeld mogen worden, emotioneel of fysiek, besloot ze op te staan voor al die vrouwen die zich zwak voelden. En daar bleek behoefte aan te zijn, want al snel raakten steeds meer vrouwen geïnteresseerd in de lessen van Lina. In 2012 opende ze dan ook officieel haar eigen zelfverdedigingsstudio SheFighter.

Lina wil met haar lessen meisjes en vrouwen niet alleen fysiek sterker en slimmer te maken, maar ze ook de kracht geven hun stem te laten horen, een verschil te maken en zich te ontwikkelen tot leiders. SheFighter is de eerste en tot op heden enige zelfverdedigingsstudio voor vrouwen in Jordanië en het hele Midden Oosten. Met één heel duidelijke visie; ‘to end violence and harassment against females globally’.

Tot aan het Witte Huis
Anno 2018 heeft SheFighter wereldwijd een wezenlijk verschil gemaakt. Lina geeft lezingen over de hele wereld, werd uitgenodigd door de toenmalige President Barack Obama en heeft inmiddels gecertificeerde SheFighter trainers in meer dan twintig landen. Tijdens een van haar lezingen in Utrecht werd echter meer dan duidelijk waarom haar gevecht er één is dat nog lang gevochten moet worden. Want waar het voor ons klinkt als een fantastisch succesverhaal, loopt ze in Jordanië nog dagelijks tegen een enorme strijd aan. Rechtszaken, boze broers en vaders en zelfs bedrijven die professionele hackers inhuren om te zorgen dat de studio van SheFighter dagenlang onbereikbaar is. Want meisjes die voor zichzelf opkomen in het Midden Oosten is een onalledaagse kwestie.

Des te indrukwekkender is het succes van SheFighter.