Maastricht: Voor de liefde naar de stad

En nu een liefde voor de stad

Tekst Sanne Dijkgraaf & Fotografie Annette van Herk

Opgegroeid in hartje Utrecht, gestudeerd in Leiden, Spanje en Italië en verliefd op een Limburger. ‘Zoals veel mensen verliet ik mijn geboortestad voor de liefde. Maastricht bleek na wat omzwervingen Zuidelijk genoeg voor mij.’

Catharina Burgman leerde Maastricht door haar vriend Rick kennen. De rijke historie, goed geklede mensen en Hollandse ‘bergen’ op steenworp afstand trokken haar aan. ‘Het feit dat steden als Brussel, Aachen, Antwerpen en Düsseldorf binnen een uur te bereiken zijn maakt de stad nog aantrekkelijker’.  

Na de studietijd kwam er min of meer per ongeluk een bijzonder Art Nouveau huis aan het Vrijthof op hun pad. Het pand uit 1920 bood de mogelijkheid om samen in het diepe te springen. ‘We zouden starten met een kantoor op het gebied van communicatie, design en conceptontwikkeling. Onze vers aangeleerde skills in de praktijk brengen in een eigen onderneming’. De rest van het pand met haar iconische architectuur zou verhuurd worden.

Mijn naam is Haas

Inmiddels bestaat ‘Haas op het Vrijthof’ vijf jaar en is het een van de best beoordeelde accommodaties van de stad. ‘Het is een plek waar mensen zich echt thuis voelen en dat is precies de bedoeling.  Gasten krijgen de voordeursleutel en de sleutel van hun eigen kast in de wijnkelder. Op die manier wordt de kamer niet alleen een plek om te slapen maar ook een huiskamer waar je samen kunt nagenieten van je dag’.  Haas op het Vrijthof heeft drie kamers en drie suites en het pand is ingericht met Deens design. Het wordt bij aankomst snel duidelijk dat er over alles tot in de kleinste details is nagedacht. Het bijzondere pand, wat ooit gebouwd is als privé vertrek voor een wel heel welvarende dame, wordt eer aangedaan door de inrichting en de sfeer die gecreëerd is.  Alles is mooi. Van de design meubels tot de goedgevulde shampoo- en zeepdispensers en het kaartje op het bed. Tot in de puntjes geregeld, met een informele knipoog.

Warmte en gastvrijheid

Catharina ontvangt de gasten met een warme glimlach. Ze zet je auto voor je weg in de private parking en neemt de tijd om je alles te vertellen over het pand en de stad. Ongedwongen en correct. Het verbaasd ons dan ook niets dat Haas een award winnend concept blijkt en hoge scores haalt op internet.  De Utrechtse nuchterheid is een goede combinatie met de Limburgse gastvrijheid.

Haas op het Vrijthof
Vrijthof 20A, Maastricht
T 0438 524 353
www.haasophetvrijthof.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *