Hoe overleef je een extreem beroep?

Fotografie Marike van Pagée

Ieder seizoen spreekt Studium Generale speciaal voor LEVEN! magazine een professioneel over het thema van dat seizoen. Deze herfst gingen ze in gesprek met Psycholoog Juul Gouweloos. Het hele interview lees je in het magazine.

In sommige beroepen bestaat er niet zoiets als ‘another day at the office’. Militairen aan het front, rechercheurs die kinderporno onderzoeken of spoedartsen op de ambulance krijgen regelmatig met situaties te maken die niet in je koude kleren gaan zitten. Psycholoog Juul Gouweloos (Universiteit Utrecht) onderzoekt hoe mensen zich wapenen tegen de stress van zwaar werk. “Steun van collega’s is ontzettend belangrijk.”

Meer weten? Op vrijdag 5 oktober spreekt Juul Gouweloos over werkstress bij extreme beroepen op het Betweter festival. Een festival met wetenschap, muziek, kunst, film en meer. Editie 2018 staat in het teken van EXTREEM. Maatschappelijke polarisering, natuurrampen en razendsnelle technologische ontwikkelingen maken de wereld om ons heen er een van uitersten. En ook zelf verleggen we steeds vaker onze grenzen. Is extreem het nieuwe normaal?

Tickets zijn € 12,50. Ga naar www.betweterfestival.nl voor de line-up.

Studium Generale is het podium voor kennis en reflectie van de Universiteit Utrecht. Je kunt er terecht voor gratis lezingen, debatten en talkshows. Ga naar www.sg.uu.nl voor het huidige programma of kijk lezingen terug over filosofie, psychologie, geschiedenis en meer.