Column: Vakmanschap is meesterschap

LEVEN! Geeft ieder seizoen het woord aan een Utrechtse stedeling. Jan van Zanen, onze eigen burgervader, was bereid de stadscolumn voor deze jubileumeditie op zich te nemen. Burgemeester, Utrechter en winnaar van de Duidelijketaalprijs 2018.

De iets ouderen onder u herinneren ze zich misschien nog wel, de oude STER-spotjes van een bierbrouwer uit het oosten van het land. De slogan ‘vakmanschap is meesterschap’ werd ondersteund door de muziek van Clous van Mechelen én de fraaie sfeerbeelden waarin ons een kijkje werd gegund het in leven van ambachtslieden. Smeden, wagenmakers, broodbakkers, vioolbouwers…allemaal pur sang vakmensen die met hun handen de mooiste dingen konden creëren. Ikzelf kom uit een familie van Noord-Hollandse kaasgroothandelaren, waardoor een plakje kaas op mijn boterham altijd een bijzondere betekenis heeft. Het doet me altijd weer denken aan vroeger, de mooie uren die ik doorbracht in de kaaspakhuizen van mijn grootouders en ooms.

Dat veel oude ambachten verdwijnen, versterkt dat nostalgische gevoel. Niet dat ik zo hevig terugverlang naar vroeger, want toen was niet alles beter. Maar in de huidige tijd waarin je producten met een paar simpele muisklikken vanuit Duitsland, China of Amerika naar je huiskamer haalt, ga je producten die om de hoek met veel liefde en passie zijn gemaakt extra waarderen.

Misschien is het juist daarom dat oude metiers een revival doormaken, getuige de barbershops, bierbrouwerijen en boekbinderijen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Een mooie ontwikkeling.

Naast een mooi biertje, een fraai gebonden boek en een gesoigneerde krulsnor reken ik een mooi blad ook tot de ambachtelijke producten. LEVEN! magazine Utrecht is daar een sprekend voorbeeld van. Het glanzende papier, de mooie  fotografie, de geur van het magazine…iedere editie wordt – zichtbaar – met veel liefde en passie gemaakt. Om de hoek nog wel, letterlijk aan de keukentafel. Door Sanne Dijkgraaf en Annette van Herk, samen met tekstschrijvers en fotografen uit Utrecht. En dat maakt LEVEN! magazine Utrecht tot een oer-Utregs product. Die alweer aan zijn 20e editie toe is. Na vijf jaar is deze glossy niet meer weg te denken van de leestafels in Utrecht en omliggende gemeenten.

Oude ambachten verdwijnen, maken een revival door of overleven alle stormen en blijven zich ontwikkelen. Die zonnige toekomst wens ik ook LEVEN! magazine Utrecht  toe. Ik feliciteer Sanne, Annette en alle freelancers, meesters in het maken van dit ambachtelijke blad, van harte met de 20e editie.

Jan van Zanen