Column: Het bezit van ambacht

Hoe vaak hoor je niet “had ik maar een vak geleerd”. Nu per 1 januari mijn werkzaamheden bij Radio 538 stoppen, denk ik dat ook met enige regelmaat. Ok, ik heb netjes een HBO studie afgemaakt aan de Hogeschool Voor de Kunsten, hier in Utrecht, maar daar leer je geen dakkapel in elkaar zetten of een muurtje glad strijken.

Drie jaar geleden hebben mijn vriendin en ik een huis verbouwd in de Zeeheldenbuurt, van wietplantage naar woonkamer. Ik heb daar maanden met veel jaloezie naar timmermannen, stukadoors en loodgieters staan kijken. Een knap staaltje vakwerk dat wordt afgeleverd. En het gekke is, het ziet er zo simpel uit. Nu heb ik zelf één ding opgehangen in huis; het traphekje toen onze zoon Duuc werd geboren, dat is dan ook echt het enige scheve werk wat wij in huis hebben hangen. Ik heb nog altijd de droom om een keer in het buitenland te wonen en werken. In dat geval zou het ook handig zijn als ik een ambacht zou beheersen. Want radio maken in het Deens, Frans of Italiaans ligt niet echt voor de hand. En om nu aan een Ik-vertrek-bed and breakfast te beginnen lijkt mij ook geen goed idee. Op de een of andere manier blijkt aan het eind van de rit nooit het riool aangesloten te zijn. Overigens hoef je voor dat laatste niet in Spanje te wonen. Ooit woonde ik in Utrecht op de Minrebroerderstraat en daar bleken de bouwvakkers een halve colafles op de afvoer gezet te hebben. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen wat de ravage was. Gelukkig waren er de loodgieters die de problemen op konden lossen. Niet lang daarna verhuisde ik in Utrecht en toeval of niet; ik kwam terecht op een zijstraat van de Nobelstraat; de Ambachtstraat. Kan ik toch mooi zeggen dat ik een soort van ambacht heb bezeten.

“Ik heb één ding opgehangen in huis”

Niels van Baarlen (1975) is Producer bij Radio 538. Samen met Rick Romijn vormt hij het vaste sidekickduo bij het programma Evers staat op van Edwin Evers. Hij woont in de Zeeheldenbuurt met zijn vriendin en zoon Duuc van drie jaar. Naast zijn radiowerk is hij freelance evenementen producent.